Nowinki na WSKPZLRZ

Wszystko o wszystkim! Zostań z nami aby poznać lepiej Świat!

Czas wolny

Jakie kawy warto wypróbować przy najbliższej wizycie w kawiarni?

Jakie kawy warto wypróbować przy najbliższej wizycie w kawiarni?

W wielu krajach swojego rodzaju tradycją są regularne wyjścia do kawiarni. W Polsce dużo jeszcze brakuje do takiego stylu życia, nie da się jednak ukryć, że popularność wizyt w kawiarniach rośnie. Zapewne wzrosłaby jeszcze bardziej, gdyby nie obawa niektórych potencjalnych klientów, że zagubią się w dziwnych nazwach niektórych kaw i nie będą w stanie określić, której z nich chcą spróbować. To też naturalne, gdy całe życie piło się po prostu kawę rozpuszczalną lub zalewało wrzątkiem kawę mieloną, jednak zdecydowanie warto się odważyć i otworzyć na nowe smaki. Spójrzmy zatem na kilka podstawowych rodzajów kawy, które możemy zamówić i wybierzmy którąś z nich przy najbliższej wizycie w kawiarni.

Tradycyjne espresso

Dobre espresso to podstawa. Zdanie to należy rozumieć dwojako. Po pierwsze, to właśnie espresso jest niejako esencją kawy. Dla osób spotykających się z espresso po raz pierwszy zaskoczeniem może być zarówno moc, jak i ilość podawanej kawy. Tradycyjne filiżanki do espresso są bowiem bardzo małe, mieszczące zazwyczaj nie więcej niż 50-60 mililitrów kawy. Naturalny wtedy u niektórych może być odruch, że to zapewne jakiś błąd, gdyż powinni dostać znacznie więcej kawy. Wszystko jednak zmienia się, gdy spróbujemy się jej napić. Kawa taka bowiem ma niezwykłą moc, dzięki której pobudzenie jest niemal natychmiastowe, a smak i aromat ciężko porównać z tradycyjnymi kawami przygotowywanymi w domu. Wspomnieliśmy jednak, że dobre espresso to podstawa – również podstawa innych napojów kawowych. Większość wymienionych poniżej napojów bowiem ma w swoim składzie właśnie jedną lub kilka porcji espresso.

Latte macchiato

Jeśli chcemy by nasze doświadczenie z kawą trwało dłużej niż kilka łyków, tak charakterystycznych dla espresso, możemy zamówić latte macchiato. Napój ten opiera się o gorące, spienione mleko oraz porcję espresso. Charakterystyczna dla tego napoju jest atrakcyjna trójwarstwowa struktura, gdzie warstwa kawy oddziela warstwy mleka i pianki mlecznej.

Cappuccino

Często kojarzone z napojem przygotowanym z proszku, prawdziwe cappuccino nie ma jednak z tym skojarzeniem praktycznie nic wspólnego. Tu, podobnie jak w przypadku latte macchiato mamy do czynienia z kombinacją spienionego mleka i kawy, często dodatkowo na wierzchu posypujemy napój czekoladą, kakao lub innymi dodatkami.

Americano

Ten napój kawowy jest stosunkowo najbliższy w domu, co zazwyczaj Przygotowujemy sobie w domu. W uproszczeniu można powiedzieć, że Americano to mocne espresso rozcieńczone wodą w proporcji jeden do dwóch. W rezultacie uzyskujemy znacznie więcej napoju, jednak jego moc jest wyraźnie niższa niż tradycyjnego espresso.

Mocha

Dla miłośników słodkości stworzono napój oparty o kawę latte, jednak uzupełniony o czekoladę. Tradycyjnie możemy spodziewać się również bitej śmietany i innych tego typu dodatków, w rezultacie w napoju samej kawy jest stosunkowo niewiele, jednak jest ona na tyle pyszna, że trudno jej nie spróbować.

Oprócz wspomnianych powyżej napojów mamy też wiele innych kombinacji – połączenia z lodami, z owocami – tu wszystko zależy od fantazji baristy. Jeśli jednak spróbowaliśmy już napojów kawowych z klasycznego menu, to czemu nie spróbować tych jeszcze bardziej oryginalnych kompozycji?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *